Българският отбор спечели бронз на световно състезание по синтетична биология. Откритието

...
Българският отбор спечели бронз на световно състезание по синтетична биология. Откритието
Коментари Харесай

Български студенти отвяха конкуренцията на Харвард

Българският тим завоюва бронз на международно съревнование по синтетична биология. Откритието на студентите е тест за ранна диагностика на рядката болест муковисцидоза. С почетния си резултат биолозите изпревариха тимове от университети като " Харвард ".   

Микаела, Ася и Славена от дребни знаят, че един ден ще се занимават с биология. Вярват, че с просвета и достижения ще трансформират света и ще избавят животи. Не предполагат обаче, че първият опит ще създадат, докато са в университета. През октомври вземат участие на международното надпревари по синтетична биология, което се организира в Бостън. На концепцията за плана си се натъкват инцидентно. Тяхна състудентка е болна от неизлечимото заболяване муковисцидоза. 

В момента разновидностите за диагностициране у нас са два – генетичен и потен тест. Според момичетата първият вид изисква време и се прави единствено в профилирани лаборатории, каквито няма във всеки град. Вторият от време на време може да покаже неакуратен резултат. Затова българският тим решава да сътвори тест, който да открива болестта по-бързо, по-евтино и по-лесно. Момичетата покриват упованията на журито и се нарежадт измежду тимовете, спечелили бронза. В надпреварата участват над 350 тима от цял свят.

Те считат, че това, което вършат, има смисъл. Следващата им цел е планът да се трансформира в действителност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР